Γνωρίζοντας τη συσκευή My Switch Supervisor!

Επιτηρητής και χρονοδιακόπτης θερμοσίφωνα.

Η συσκευή My Switch Supervisor MSS-21, είναι μία μοναδική πρωτοποριακή συσκευή που συνδέει τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με το ρεύμα, συμπεριλαμβανομένου του διπλής και τριπλής λειτουργίας και επιτηρεί πλήρως τη λειτουργία του.
Τα οφέλη μοναδικά όπως:

1) εξοικονόμηση ενέργειας, κατ επέκταση εξοικονόμιση χρημάτων.
2) αντιβακτηριακή προστασία
3) ασφάλεια
4) υγεία
5) ενημέρωση για τη γενική κατάσταση του θερμοσίφωνα
6) αύξηση του χρόνου ζωής των εξαρτημάτων του θερμοσίφωνα και πάνω από όλα
7) ψυχική ηρεμία: Όταν με ξεχασμένο ανοικτό το διακόπτη του θερμοσίφωνα δεν τον συνδέει με το ρεύμα όταν κρυώσει το νερό, παρά μόνο με εντολή.

                                    Για τη συσκευή

e33ggdfe4.jpg

Η συσκευή είναι ράγας.
Τοποθετείται εντός του ηλεκτρολογικού πίνακα.
Καταλαμβάνει δύο θέσεις.
Είναι αυτόνομη χάρις των δύο ρελέ που διαθέτει.
Είναι πιστοποιημένη για λειτουργία στα 230Volt AC /25A.
Τηρεί πλήρως τα πρότυπα της Ερωπαϊκής Ένωσης ΕΝ60730-1 και ΕΝ60730-2-7
Είναι η μοναδική συσκευή στην Ελληνική αγορά πιστοποιημένη από επίσημο φορέα πιστοποίησης και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Water Heater Supervisor (επιτηρητής θερμοσίφωνα).
Απλή στη χρήση της χωρίς καμία ρύθμιση ενεργοποιείται μόνο με μία εντολή τοπικά ή απομακρυσμένα ρυθμίζοντας αυτόματα το χρόνο που απαιτείται μέχρι να ζεσταθεί το νερό και δεν ενεργοποιείται όταν το νερό θα αρχίσει να κρυώνει.  

                                    Προσφέρει:

                                    Α) Εξοικονόμηση ενέργειας - χρημάτων

ηλεκτρικος θερμοσιφωνας

* Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και κατανάλωση ρεύματος.
1)Άσκοπη κατανάλωση ενέργειας σε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα υπάρχει:
        Όταν ξεχαστεί ανοικτός ο διακόπτης σύνδεσης του θερμοσίφωνα με το ρεύμα.
        Αυτό συμβαίνει γιατί ο θερμοστάτης ξανασυνδέει το θερμοσίφωνα με το ρεύμα μόλις το νερό αρχίσει να κρυώνει,
        με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανεπιθύμητη επαναλαμβανόμενη άσκοπη κατανάλωση ρεύματος.
2) Άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και με απρόβλεπτες συνέπειες υπάρχει όταν ξεχαστεί ανοικτός ο διακόπτης σύνδεσης
        και ο θερμοστάτης κολλήσει.
3) Άσκοπη κατανάλωση ρεύματος υπάρχει όταν ο θερμοστάτης έχει κολλήσει, ασχέτως εάν κλείνουμε το διακόπτη
        σύνδεσης.
        Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση ότι το νερό έχει ζεσταθεί για να κλείσουμε το διακόπτη και για όσο χρόνο
        παραμένει παραπάνω ανοικτός έχουμε μια συνεχόμενη άσκοπη κατανάλωση ρεύματος.
Αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που γίνεται χρήση του ρεύματος για να ζεσταθεί το νερό.

ηλιακος θερμοσίφωνας

* Ηλεκτρικός ηλιακός θερμοσίφωνας.
Σε ηλεκτρικό ηλιακό θερμοσίφωνα διπλής και τριπλής λειτουργίας, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να γίνει χρήση του διακόπτη ρεύματος για να ζεσταθεί το νερό.
Επειδή η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα με το ρεύμα δεν είναι συνηθισμένη, οι πιθανότητες να ξεχαστεί ανοιχτός ο διακόπτης του ρεύματος είναι αρκετές και οι συνέπειες στην κατανάλωση ρεύματος είναι οι ίδιες ή και μεγαλύτερες λόγω του μεγαλύτερου όγκου σε νερό σε σχέση με τις προαναφερόμενες για τους κλασικούς ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες.

* Η λύση στο πρόβλημα της άσκοπης κατανάλωσης μέσω του Επιτηρητή My Switch.

Στη περίπτωση που ο θερμοσίφωνας ξεχαστεί ανοιχτός, η συσκευή My Switch Supervisor διακόπτει οριστικά τη τροφοδοσία του θερμοσίφωνα από το ρεύμα όταν το νερό αποκτήσει τη θερμοκρασία πού έχει ρυθμιστεί στο θερμοστάτη. Ο θερμοσίφωνας θα ξανασυνδεθεί μόνο με νέα εντολή και όχι όταν κρυώσει το νερό.
Αν ο θερμοστάτης κολλήσει, η συσκευή My Switch Supervisor διαθέτοντας χρονοδιακόπτη ασφαλείας που προσδιορίζει το μέγιστο χρόνο λειτουργίας της θα διακόψει οριστικά τη τροφοδοσία του θερμοσίφωνα από το ρεύμα. Ο χρόνος ασφαλείας είναι επιλέξιμος, μεταξύ 30, 60 και 90 λεπτά. Προεπιλεγμένος χρόνος έχουν επιλεγεί τα 60 λεπτά.
Όταν ο θερμοστάτης κολλήσει η συσκευή My Switch Supervisor μας ενημερώνει για τον βραχυκυκλωμένο θερμοστάτη όπου πρέπει να αντικατασταθεί για να σταματήσει η άσκοπη κατανάλωση ρεύματος.
Η χρήση της συσκευής My Switch Supervisor μειώνει αισθητά το χρόνο λειτουργίας των εξαρτημάτων του θερμοσίφωνα αυξάνοντας αντιθέτως το χρόνο ζωής τους, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρημάτων.

                                    Β) Αντιβακτηριακή προστασία

Όπως είναι γνωστό τα στάσιμα νερά με θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 50οC αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης επικίνδυνων μικροβίων και του βακτηρίου της legionellas προκαλώντας τη νόσο των Λεγεωναρίων υπεύθυνη για την πνευμονία.
Οι λεγεωνέλλες βρίσκονται παντού σε στάσιμα (πισίνες, λίμνες, φράγματα) και κινούμενα νερά (ποταμοί), σε εγκαταστάσεις κλιματιστικών, λουτρά, θερμοσίφωνες καθώς και ως παράσιτα άλλων μικροοργανισμών (αμοιβάδων) που ζουν μέσα στο νερό. Μπορούν να επιβιώσουν σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών (από 6 έως 63 βαθμούς Κελσίου). Θερμοκρασίες χαμηλότερες των 20 βαθμών Κελσίου σταματούν τον πολλαπλασιασμό τους, θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου τις σκοτώνουν.
Επειδή ο χρόνος επώασης του βακτηρίου της legionellas είναι από 10 έως 15 ημέρες, το νερό στο θερμοσίφωνα χαρακτηρίζεται ως στάσιμο όταν για 10 ημέρες και πάνω δεν γίνει χρήση του ζεστού νερού.

Η ύπαρξη του θερμοστάτη στο θερμοσίφωνα, εκτός του ότι σταματά το βρασμό του νερού, καθορίζει και την ασφαλή θερμοκρασία που πρέπει να έχει το νερό για να είναι ασφαλές.
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μειώνεται η θερμοκρασία στον θερμοστάτη που έχουν ρυθμίσει οι κατασκευαστές θερμοσιφώνων.


* Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας

Από κακή χρήση της λειτουργίας του θερμοσίφωνα, ειδικά όταν ανοίγουμε για λίγο χρόνο το διακόπτη του ρεύματος, υπάρχουν πιθανότητες να αναπτυχθούν οι παραπάνω ανεπιθύμητοι και βλαβεροί οργανισμοί.
Επειδή δεν υπάρχει οπτική ένδειξη της θερμοκρασίας του νερού για να κλείσουμε τον διακόπτη, ο μόνος πρακτικός τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας του νερού είναι με τη διαβροχή του χεριού με το ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα στη βρύση του νιπτήρα. 

* Ηλεκτρικός ηλιακός θερμοσίφωνας.

Πολλοί θα ισχυριστούν ότι με τον ηλιακό θερμοσίφωνα σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια που διαθέτουμε ως χώρα έχουμε απόλυτη αντιβακτηριακή προστασία.
Αυτό ισχύει μόνο αν στον ηλιακό θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος ελέγχεται συχνά η κατάσταση του υγρού εντός του κυκλώματος. 
Σε περίπτωση που το υγρό του κυκλώματος εξατμιστεί δεν θα έχουμε ζεστό νερό με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν μικρόβια και το βακτήριο της legionellas.
Σε εξοχικές κατοικίες, σε ενοικιαζόμενα καταλύματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αλλά και σε κύριες κατοικίες που επιστρέφουμε μετά από απουσίας πάνω από 10 με 15 ημέρες αν το υγρό εξατμιστεί δεν θα έχει ζεσταθεί το νερό και ο θερμοσίφωνας έχει καταστεί εστία μικροβίων.   

Αναλυτική περιγραφή της αντιβακτηριακής δράσης του Επιτηρητή My Switch. 

Η απόλυτη συνεργασία του επιτηρητή My Switch Supervisor με τον θερμοστάτη που διαθέτει κάθε ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, όπου διακόπτει το ρεύμα προς τον θερμοσίφωνα όταν το νερό αποκτήσει τη θερμοκρασία ασφαλείας, αποτρέπει τη δημιουργία των ανωτέρω μικροβίων.
Σε περίπτωση που ο θερμοσίφωνας είναι και ηλιακός, με τη συσκευή επιτηρητή My Switch και χωρίς να έλθουμε σε επαφή με το νερό, έχουμε άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της θερμοκρασίας του νερού και κατ' επέκταση εάν υπάρχει υγρό στο κύκλωμα του ηλιακού θερμοσίφωνα ή δεν υπάρχει και το νερό είναι κρύο και επιβλαβές.
Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Η διαπίστωση αυτή επιτυγχάνεται με το πάτημα του μπουτόν START
Εάν με το πάτημα του πλήκτρου START το πράσινο Led ανάψει και σβήσει σημαίνει ότι το νερό είναι ζεστό και ασφαλές.
Εάν το πράσινο Led παραμείνει ανοιχτό, σημαίνει ότι το κλειστό κύκλωμα δεν έχει υγρό το νερό είναι κρύο και επιβλαβές.
Σε αυτή την περίπτωση αφήστε τον επιτηρητή να τροφοδοτήσει το θερμοσίφωνα με ρεύμα μέχρι να σβήσει το πράσινο Led ώστε το νερό να αποκτήσει τη θερμοκρασία που έχει οριστεί από το θερμοστάτη και να γίνει ασφαλής και προγραμματίστε τη συντήρηση του θερμοσίφωνα.
Ο παραπάνω έλεγχος συστήνεται και είναι απαραίτητος όταν επισκεπτόμαστε την εξοχική μας κατοικία, όταν πάμε σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα και όταν επιστρέφουμε στην κύρια κατοικία μας μετά από απουσία άνω των 10 ημερών.
Εάν δεν υπάρχει η συσκευή My Switch Supervisor ανοίξτε το διακόπτη ρεύματος του θερμοσίφωνα και ελέγξτε με τον πρακτικό τρόπο τη θερμοκρασία του νερού.

                                    Γ) Ασφάλεια στη χρήση του θερμοσίφωνα

Όταν γίνεται χρήση του ρεύματος για να ζεσταθεί το νερό στο θερμοσίφωνα, επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας να κλείνει ο διακόπτης ρεύματος όταν γίνεται χρήση του ζεστού νερού.
Μόνο έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας σε τυχόν πρόβλημα που προκύψει στο ηλεκτρολογικό κύκλωμα του θερμοσίφωνα.
Επειδή η συσκευή My Switch Supervisor αποσυνδέει οριστικά το ρεύμα προς τον θερμοσίφωνα όταν ζεσταθεί το νερό, προλαμβάνει το ανθρώπινο λάθος και αποτρέπει τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.
Ο χρόνος ασφαλείας που δεν επιτρέπει τη περεταίρω λειτουργία της συσκευής, προστατεύει το χρήστη από ηλεκτροπληξία σε τυχόν βραχυκυκλώματος του θερμοστάτη.
Η πιστοποίηση της συσκευής από επίσημο φορέα πιστοποίησης και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία EMC που αφορά την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, εκτός των άλλων, εξασφαλίζει ότι η συσκευή δεν θα ενεργοποιηθεί από τυχόν παρεμβολή, προσφέροντας ασφάλεια στον χρήστη κατά τη διάρκεια χρήσης του ζεστού νερού.

                     Δ) Ενημέρωση για τη λειτουργία της συσκευής μέσω των Led

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ
1) Όταν στη συσκευή
My Switch Supervisor είναι αναμμένο με κόκκινο Led σημαίνει ότι ο διακόπτης του θερμοσίφωνα είναι ανοικτός
     Η συσκευή My Switch Supervisor έχει ρεύμα αλλά ο θερμοσίφωνας δεν τροφοδοτείται με ρεύμα.
2) Όταν είναι αναμμένο το πράσινο Led σημαίνει ότι ο θερμοσίφωνας τροφοδοτείται με ρεύμα.
3) Όταν είναι σβηστό το πράσινο Led σημαίνει ότι στο σύνολό του το ηλεκτρικό κύκλωμα του θερμοσίφωνα δεν έχει ρεύμα.
4) Όταν είναι αναμμένο το πράσινο Led και σβήσει, σημαίνει ότι το νερό έχει αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία που έχει οριστεί από τον θερμοστάτη και είναι ασφαλής.
     Δηλαδή απαλλαγμένο από τα μικρόβια και από το βακτήριο της legionellas.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ

1) Όταν δοθεί εντολή να ζεσταθεί το κρύο νερό και το πράσινο Led ανάψει και σβήσει αμέσως, σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρολογικό κύκλωμα του

    θερμοσίφωνα. π.χ. καμένη αντίσταση.
.2) Όταν μετά από εντολή το πράσινο Led σβήσει στο πέρασμα του χρόνου ασφαλείας και το νερό είναι ζεστό, εάν σε άμεση εντολή ανάψει το πράσινο Led και σβήσει
    ξανά στο πέρασμα του χρόνου ασφαλείας, σημαίνει ότι ο θερμοστάτης έχει κολλήσει. Έχετε άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και πρέπει να αντικατασταθεί.
3) Όταν μετά από εντολή ανάψει το πράσινο Led και σβήσει στο πέρασμα του χρόνου ασφαλείας και το νερό δεν έχει αναπτύξει το μέγιστο της θερμοκρασίας αυξήστε
    το χρόνο ασφαλείας.
4) Εάν στο πέρασμα του χρόνου για να ζεσταθεί το νερό απαιτείται όλο και μεγαλύτερος χρόνος σημαίνει ότι η αντίσταση έχει πιάσει άλατα έχετε άσκοπη κατανάλωση

    ενέργειας και η αντίσταση πρέπει να αντικατασταθεί.
5) Όταν μετά από εντολή το πράσινο
Led
ανάψει και σβήσει πριν περάσει ο χρόνος ασφαλείας και το νερό δεν έχει αποκτήσει το μέγιστο της θερμοκρασίας,
     οι πιθανότητες είναι να είναι η αντίσταση κοντή και να διαβάζει λάθος ο θερμοστάτης. 
6) Όταν σε ηλιακό θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος, δοθεί εντολή στη συσκευή και το πράσινο Led παραμείνει αναμμένο ενώ έχουμε ηλιοφάνεια, σημαίνει
    ότι στο κλειστό κύκλωμα δεν υπάρχει υγρό.

Τρόπος ενεργοποίησης - απενεργοποίησης.


Εμφανής επιφάνια για χειρισμό και ενημέρωση

Μετά την τοποθέτηση και τη συνδεσμολογία της συσκευής στο ηλεκτρολογικό κύκλωμα του θερμοσίφωνα, η λειτουργία της συσκευής είναι η εξής:
1) Ανοίγοντας τον διακόπτη ρεύματος του θερμοσίφωνα η συσκευή τροφοδοτείται με ρεύμα και όχι ο θερμοσίφωνας.
    Ως ένδειξη ανάβει στη συσκευή ένα κόκκινο Led.
2) Στη συνέχεια και χωρίς καμία ρύθμιση δίνοντας εντολή από το μπουτόν START, η συσκευή ξεκινά τη λειτουργία της ως επιτηρητής.   
α) Ως επιτηρητής ελέγχει όλο το ηλεκτρολογικό κύκλωμα του θερμοσίφωνα, όπως την καλωδίωση, την αντίσταση και τον θερμοστάτη εάν λειτουργούν σωστά.
β) Εάν όλα λειτουργούν σωστά και το νερό είναι κάτω από τη θερμοκρασία που ορίζεται από τον θερμοστάτη, μόνο τότε συνδέει τον θερμοσίφωνα με το ρεύμα και ως ένδειξη ανάβει σταθερά ένα πράσινο Led.
γ) Εάν διαπιστωθεί κάποια βλάβη ή το νερό είναι ΗΔΗ ζεστό δεν συνδέει τον θερμοσίφωνα με το ρεύμα και ως ένδειξη το πράσινο Led ανάβει και σβήνει αμέσως.
δ) Η συσκευή αποσυνδέει το θερμοσίφωνα από το ρεύμα ΜΟΝΟ όταν το νερό αποκτήσει τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στο θερμοστάτη και ως ένδειξη σβήνει το πράσινο Led.
3) Η επανασύνδεση του θερμοσίφωνα με ρεύμα, γίνεται μόνο με νέα εντολή.
Να σημειωθεί ότι εντολή ενεργοποίησης μπορεί να δεχτεί και απομακρυσμένα αποφεύγοντας έτσι την επίσκεψη του χρήστη στον ηλεκτρολογικό πίνακα, όπως από άλλα ενσύρματα μπουτόν από εφαρμογή σε κινητό από συναγερμό από σύστημα Smart Home (KNX) και μέσω Wi Fi με την προσθήκη Module.
Εάν για κάποιο λόγο πρέπει να διακοπεί η λειτουργία της συσκευής, ο μόνος τρόπος είναι να κλείσει ο διακόπτης του θερμοσίφωνα.

                                   Εντολή μπορεί να δοθεί 

                                   Συνδεσμολογία

fsg367663

Όπως φαίνεται στο σχέδιο η συσκευή συνδέεται εν σειρά στο ηλεκτρολογικό κύκλωμα του θερμοσίφωνα, χωρίς κανένα επιπλέον υλικό.
Η συνδεσμολογία της αν και απλή θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματία ηλεκτρολόγο.
Η εύκολη εγκατάσταση και απεγκατάστασης της συσκευής την καθιστά εύχρηστη σε ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης καθώς και σε φοιτητές.

Η συσκευή My Switch Supervisor MSS-21V1.1 είναι Ελληνικό προϊόν και το μοναδικό πιστοποιημένο από επίσημο φορέα και από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λειτουργία αποκλειστικά και μόνο για χρήση σε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
Οι ιδιαιτερότητες που διαθέτει σχετικά με την υγεία, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενημέρωση και την ασφάλεια, την καθιστά απαραίτητη σε κάθε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.


Η συσκευή My Switch supervisor MSS-21V1.1  προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα και κάθε αντιγραφή διώκεται ποινικά.